söndag 25 september 2011

Sammanfattning : Portugal

Ungefär såhär cyklade vi igenom Portugal:
(Karta kommer här snart.

Billig mat 
Speciellt frukt och grönsaker. De flesta frukter ligger på mellan 1 och 2 kr! 
Inga vägrenar 
Men vägarna är ganska okej ändå faktiskt. 
Sluta tuta! 
Alltså, vad är det med portugiserna och deras tutande?! Flera gånger om dagen råkar man ut för det. Bilar som kör förbi en ute på landsvägen (och ganska när en eftersom det inte finns några vägrenar) och när de är precis brevid en lägger de sig på tutan. Man får ju världens chock och det spelar ingen roll hur många gånger det händer, man vänjer sig aldrig. När man i panik tittar upp ser man att de glatt vinkar och gör tummen upp i backspegeln. De tutar alltså oftast för att peppa och heja på, vilket visserligen är trevligt, men inte till priset av att man blir vettskrämd och riskerar att cykla av vägen. Ni som kör förbi långfärdscyklister (eller vilka cyklister som helst), ta åt er av mina ord, tuta inte om det inte är absolut nödvändigt. Man kan hålla ut en hand med tummen upp, det räcker och det värmer helt lagom mycket. :)

PODENGOLAND!
Innan vi cyklade in i Portugal hade vi inte sett en enda podengo på hela resan. Jo, förresten en, men förutom Vilse, ingen annan. Precis på andra sidan gränsen, alltså typ 200 meter från Portugalskylten stod två snygga grande-podengos (stora modellen) och vaktade en fruktodling.
 
Tyvärr var det så här man såg nästan alla podengos i hela Portugal. De stod inne bakom ett stängsel och gapade. Så det blev inte många foton på dessa snygga hundar.
 
Men det fanns faktiskt en del som var ovanligt ovaktiga också.
 
Och en de som var älskade familjemedlemmar, som den här 9-åriga, strävhårsfabrorn (även om dessa verkade vara väldigt få). Det är alltså framför allt vakt och jakt de används till här i deras hemland. Veterinären sa till och med åt oss att vara försiktig och ha uppsikt över Vilse, eftersom dessa hundar är väldigt eftertraktade hos jägarna (som jag förstod det är det en viss stöldrisk på podensgos). Vi lämnar inte Vilse ensam i en sekund ens, så det är nog ingen risk. Vakt och jakt är i alla fall inte riktigt hans grej. Han sysslar mest med spring och kel. ;)

1 kommentar:

  1. En muskulös kille du har :)
    Underbar blogg och underbar resa! Är så avis och taggad på nåt liknande!
    Hälsningar Challe och två spralliga spetsar

    SvaraRadera